Latest Qualification Jobs

Coding Decoding Questions | Reasoning Concept, Imp Problems – SSC/Bank

Coding Decoding Questions

Coding Decoding is an important part of Logical Reasoning Section and mostly Coding Decoding Questions are frequently asked in SSC/Bank and various other competitive examinations. Before solving Coding Decoding Problems, you need to clear up the concept behind this topic. All Important Coding Decoding Questions with Answers are mentioned on this page.

recruitmentresult.com

In this topic, a code or a condition will be given in the statement and you need to decode that code. After regular practicing, you will be able to solve Coding Decoding Questions within a minute and this will be very helpful for you at the time of examination.

Coding Decoding Questions

Coding Decoding Questions With Solutions

Question 1) In a certain code language,

‘134’ means ‘good and tasty’;

‘478’ means ‘see good pictures’  and

‘729’ means ‘pictures are faint’.

Which of the following digits stands for ‘see’?

A) 9

B) 2

C) 1

D) 8

Answer 1) D) 8

Explanation:

In the first and second statements, the common code digit is ‘4’ and the common word is ‘good’.

So, ‘4’ stands for ‘good’.

In the second and third statements, the  common code digit is ‘7’ and the common word is ‘pictures’.

So, ‘7’ means ‘pictures’.

Thus, in the second statements, ‘8’ means ‘see’.

Question 2) In a certain code language,

(A) ‘pit na som’ means ‘bring me water’

(B) ‘na jo tod’ means ‘water is life’

(C) ‘tub od pit’ means ‘give me toy’

(D) ‘jo lin kot’ means ‘life and death’

Which of the following represents ‘is’ in that language ?

A) jo

B) na

C) tod

D) lin

Answer 2) C) tod

Explanation:

In statements A and B, the common code word is ‘na’ and the common word is ‘water’.

So, ‘na’ means ‘water’.

In statements B and D, the common code word is ‘jo’ and the common word is ‘life’.
So, ‘jo’ means ‘life’.
Thus, in statements B, ‘tod’ represents ‘is’.

Also Get Here: Coding Decoding Tricks

Question 3) In a certain code language COMPUTER is written as RFUVQNPC. How will MEDICINE be written in that code language?

A) MFEDJJOE

B) EOJDEJFM

C) MFEJDJOE

D) EOJDJEFM

Answer 3) D) EOJDJEFM

Explanation:

-There are 8 letters in the word.

– The coded word can be obtained by taking the immediately following letters of word, expect the first and the last letters of the given word but in the reverse order. That means, in the coded form the first and the last letters have been interchanged while the remaining letters are coded by taking their immediate next letters in the reverse order.

Question 4) Acording to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION ?

A) CARFTINO

B) CARFTION

C) ARFCNOIT

D) CARFNOIT

Answer 4) D) CARFNOIT

Explanation:

The letter is the first half and the letter half of the word are separately reversed to obtain the code.

Question 5) If air is called green , green is called blue, blue is called sky, sky is called yellow, yellow is called water and water is called pink, then what is the color of clear sky ?

A) Blue

B) Sky

C) Yellow

D) Water

Answer 5) B) Sky

Explanation:

The colour of clear sky is ‘blue’ and as given, ‘blue’ is called ‘sky’.

So, the colour of clear sky is ‘sky’.

Know Here: Input Output Reasoning Tricks

Question 6) If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code ?

A) CHMFINTK

B) LNKTCHMF

C) LNTKCHMF

D) NITKHCMF

Answer 6) C) LNTKCHMF

Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.

Question 7) In a certain code language,

(A) ‘pit dar na’ means ‘you are good’

(B) ‘dar tok pa’ means ‘good and bad’

(C) ‘tim na tok’ means ‘they are bad’

In that language, which word stands for ‘they’ ?

A) na

B) tok

C) tim

D) pit

Answer 7) C) tim

Explanation:

In the first and third statements, the common word is ‘na’ and the common word is ‘are’.

So, ‘na’ means ‘are’.
In the second and third statements, the common code word is ‘tok’ and the common word is ‘bad’.
So, ‘tok’ means ‘bad’.
Thus, in the third statements, ‘tim’ stands for ‘they’.

Check Out: Analogy Tricks

Question 8) In a certain code language

” given  time  simple  plan ” is written as ‘ @E4  &N4  %N5  #E6 ‘

” tired  solution  plant  great ” is written as ‘ #N8  @D5  %T5  &T5 ‘

” sick  point  good  turn ” is written as ‘ #K4  %D4  @N4  &T5 ‘

” garden  sister  phone  team ” is written as ‘ &E5  #R6  %N6  @M4 ‘

Which of the following code is for ‘ plan ‘ and ‘ translate ‘ ?

A) @E8 and &N5

B) &N4 and @E9

C) @E1 and &N4

D) &N4 and @D7

Answer 8) B) &N4 and @E9

Explanation:

plan is given in first step. Total count of letters is 4 and last letter is N and ‘p’ is coded as & so Final answer will be-  &N4

We have to find ‘translate’ code. As we can see that this word is not given in any steps but as we know the idea of that so we can solve it.

Step I: first we will count the letters of that word that is 9, then we put digit 9 at the right end.

Step II: we will put the last letter of that word then it will like- E9

Step III: at the last step ‘t’ is coded for ‘@’(first letter of each word is coded by a specific symbol like here ‘t’ is coded for ‘@’. We can find the first coded symbol by looking at the other given words.

Answer will be – @E9

Question 9) If E = 5 and READ is coded as 7, then what is the code of ‘DEAR’ ?

A) 6

B) 7

C) 8

D) 9

Answer 9) B) 7

Explanation:

Here E = 5 = 5/1 = 5

=> READ = 18 + 5 + 1 + 4 = 28/4 = 7

=> DEAR = 4 + 5 + 1 + 18 = 28/4 = 7

Know Here: Tricks to Solve Blood Relation

Question 10) If Pour is wrtten as 4156

Sware is written as 78269

Clear is written as 3@926

Then what is the code for PEARL= ?

A) 429@6

B) 4962@

C) 4692@

D) 4926@

Answer 10) D) 4926@

Explanation:

Pour – 4156 => P = 4,  r = 6

Sware – 78269 => a =  2,  e = 9

Clear – 3@926 => l = @

=> Pearl = 4926@

Coding Decoding Practice Questions

Answers for these questions are available at the end.

Question 1) If ‘L’ stands for ‘+’ , ‘M’ stands for ‘-‘ , N stands for ‘x’ , P stands for ‘÷’ then

14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?

A) 153

B) 216

C) 248

D) 251

Question 2) In a certain code language ‘ROUTINE’ is written as ‘VMRGFLI’. How will ‘CRUELTY’ be written in that code language ?

A) UPVCZLR

B) VPCVZRL

C) CVCPZRL

D) VCPCZLR

Check Out: Classification Reasoning Tricks

Question 3) In a certain code language, ‘dom put ta’ means ‘bring hot food’;

‘put tir sop’ means ‘food is good’  and

‘tak da sop’ means ‘good bright boy’.

Which of the following does mean ‘hot’ in that language ?

A) dom

B) pul

C) ta

D) Can’t be determined

Question 4) If Z= 2197 and R= 729. How would J be written in that code?

A) 216

B) 124

C) 512

D) 125

Question 5) If train is called bus, bus is called tractor, tractor is called car, car is called scooter, scooter is called bicycle, bicycle is called moped, which is used to plough a field ?

A) Train

B) Bus

C) Tractor

D) Car

Get Here: Logical Puzzles With Answers

Question 6) In a certain coding language, iF GO = 32 & SHE = 49 then SOME will be equal to ?

A) 56

B) 58

C) 62

D) 64

Question 7) In a certain code language CONCENTRATION is written as QQJGZIGQGDMLX. How will NITRIFICATION be written in that code language?

A) QQJGZXRIKSGRM

B) QQJGYXRIKSGRM

C) QQJGZXRIKSGRN

D) QQJGZRIKSGSM

Question 8) Happiness is to 517768399 as senipah is to

A) 9836715

B) 9386615

C) 9386715

D) 9386517

Question 9) If wall is called window, window is called door, door is called floor, floor is called roof and roof is called ventilator, what will a person stand on ?

A) Window

B) Wall

C) Floor

D) Roof

Solve Out: 55+ Problems on Calendar With Answers

Question 10) In a certain code language, “Tom Kun Sud” means “Dogs are barking” , “Kun Jo Mop” means “Dogs and horse” and “Mut Tom Ko” means “Donkeys are mad”. Which word in that language means “barking”?

A) Sud

B) kun

C) Jo

D) Mop

Answers:

Ans1) A)Ans6) A)
Ans2) B)Ans7) A)
Ans3) D)Ans8) C)
Ans4) D)Ans9) D)
Ans5) D)Ans10) A)

On this page of recruitmentresult.com, we have brought up Coding Decoding Questions with their explanations as well as some practice questions are also given. So, must solve these Coding Decoding Questions before attempting the actual examination.

Something That You Should Put An Eye On

Best Books For Logical ReasoningOnline Quiz for Competitive Exams
Logical Reasoning QuizHow to Solve Objective Type Questions
Reasoning QuizHow to Prepare For Reasoning
Tricks to Solve Decision Making QuestionsDirection Sense Test Tricks 

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment