Latest Qualification Jobs

General English Common Errors Spotting | Practice Questions for CLAT/Bank

Common Errors

In Government and Competitive Examination, Common Errors is the most important topic of General English. To settle the errors in the sentence, you need to be aware of basic grammar skills. We are providing some common types of errors such as Noun Error, Pronoun Error, Adjective Error and Adverbs Error.

Common Errors Spotting is a simple topic that can be quite helpful for increasing your marks in the exam if you can practice it regularly. Error spotting gives a sentence to the aspirant and asks them to check whether there is an error in the same or not. Candidates can check Common Errors Practice Questions for CLAT/Bank in objective type based from this page.

recruitmentresult.com

Common Errors

In spotting the common errors, you are presented with a paragraph/sentence containing certain errors which you need to rectify. Usually, these errors are related to parts of speech, genders, infinitives, participles, the form of tenses, use of articles etc. Hence, you need to be well acquainted with all the rules to solve spotting errors questions.

Rules to Solve Spotting Errors Questions

On this page, We have mentioned a few rules and examples for correct grammar usage which will help you solve spotting errors questions:

Errors based on Nouns

A noun is a word used to identify any of a class of people, places or things. Some of the nouns, be it singular or plural, follow certain rules to complete a sentence. These are mentioned below:

RULE 1. Some nouns which are singular in form but are used as plural nouns are followed by a plural verb. These include- Cattle, Peasantry, People, Vermin, Police, Clergy.

Example:

  • The cattle is grazing near the farm. (Incorrect)
  • The cattle are grazing near the farm. (Correct)

RULE 2. Some nouns which are used as plural nouns are always followed by a plural verb. These include- Scissors, Stockings, Trousers, Specs, Shorts, Goods, Employees.

Example:

  • Where is my stockings? (Incorrect)
  • Where are my stockings? (Correct)

RULE 3. Some collective nouns are used as both singular and plural depending on the meaning. When these nouns refer to a unit, a singular verb is used, otherwise, plural will be used. These include- Team, Public, Government, Committee, Jury, Audience.

Example:

  • The company was founded in the year of 1992 (Correct)
  • The company were founded in the year of 1992 (Incorrect)

RULE 4. There are some nouns which are always followed by a singular verb. These include- Poetry, Machinery, Ethics, Mathematics, Physics, Classics, Innings, Stationery, News, Abuse, Economics, Business.

Example:

  • Ethics are important. (Incorrect)
  • Ethics is important. (Correct)

Errors based on Pronouns

A pronoun is a word that takes place of the noun (for example- He, She, They, Someone, Who). Some of the pronouns follow certain rules to complete a sentence which are mentioned below:

RULE 1. A pronoun should always agree with its antecedent in person, number, and gender. An antecedent is a noun that a pronoun is replacing or referring to.

Example:

  • All students must do their homework. (Correct)
  • Each student must bring their books (Incorrect)
  • Each student must bring his books. (Correct)

RULE 2. The pronoun ‘one’ should always be followed by one’s.

Example:

  • One must finish his task in time. (Incorrect)
  • One must finish one’s task in time. (Correct)

RULE 3. There is always a confusion regarding the usage of pronouns- who and whom. Who and whoever are subjective pronouns whereas whom and whomever are objective. To put it simply, ‘who’ denotes the subject of the verb and ‘whom’ works as an object in the sentence.

Example:

  • Whom is the project leader? (Incorrect)
  • Who is the project leader? (Correct)
  • Who are you talking to? (Incorrect)
  • Whom are you talking to? (Correct)

Errors based on Adjectives

An adjective is a word naming an attribute of a noun such as sweet, bad etc. Some of the adjectives follow certain rules to complete a sentence which is mentioned below-

RULE 1. Comparative adjectives are used to compare differences between the two. Some of these adjectives such as Superior, Inferior, Prior etc are always followed by ‘to’.

Example:

  • He is superior to me in position. (Correct)
  • He is superior than me in position. (Incorrect)

RULE 2. Do not use adjectives in place of adverbs.

Example:

  • She drove quicker than everybody else. (Incorrect)
  • She drove quickly than everybody else. (Correct)

Errors based on Adverbs

Adverbs refer to words that modify the meaning of an adjective or verb. Some of the adverbs follow certain rules to complete a sentence which is mentioned below-

RULE 1. Some of the adverbs having the same meanings create confusion in the minds of people, these are mainly- less and fewer. ‘Less’ is used to describe quantity whereas ‘fewer’ is used to denote numbers.

Example:

  • Less than thirty children each year develop the disease. (Incorrect)
  • Fewer than thirty children each year develop the disease. (Correct)
  • People want to spend fewer time in traffic. (Incorrect)
  • People want to spend less time in traffic. (Correct)

RULE 2. Some of the adverbs such as little, a little, the little, are used in different places.

‘Little’ has a negative meaning which means hardly any.

Example:

  • There is a little hope of his recovery. (Incorrect)
  • There is little hope of his recovery. (Correct)

‘A little’ has positive attributes and means some (though not much).

Example:

  • Little knowledge is a dangerous thing. (Incorrect)
  • A little knowledge is a dangerous thing. (Correct)

‘The little’ means ‘not much’, but all that is.

Example:

  • A little honey in the pot might prove useful. (Incorrect)
  • The little honey in the pot might prove useful. (Correct)

Miscellaneous Errors

RULE 1. Words beginning with the letter ‘h’ such as Honest, Honor, Heir, Hour etc. are silent. Hence, we use ‘an’ article before them instead of ‘a’.

Example:

  • We are a hour late. (Incorrect)
  • We are an hour late. (Correct)

RULE 2. Prepositions such as Since and For are often mistaken. Since indicates a point of time whereas for indicates the length of time.

Example:

  • I have been reading this book since 3 hours. (Incorrect)
  • I have been reading this book for 3 hours. (Correct)

Common Errors Spotting Practice Questions for CLAT/Bank

Directions: In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Ques1. I would always (A) / cherished the fond (B) / memories of (C) / our association. (D) / No error (E)

A. I would always

B. cherished the fond

C. memories of

D. our association

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

Replace cherished by cherish. ‘Would’ is followed by V1.

Hence, option B is corrrect.

Ques2. We all remember tales of how (A) / our grandparents’ generation crossed rivers, walked long distances (B) / and braved unsafe paths to reach schools. Sadly, a disconcertingly large number of children of this generation (C) / also faces the same grim reality. (D) / No error (E)

A. We all remember tales of how

B. our grandparents’ generation crossed rivers, walked long distances

C.and braved unsafe paths to reach schools. Sadly, a disconcertingly large number of children of this generation

D. also faces the same grim reality.

E. No error

Answer: Option D

Explanation:

A singular or a plural verb with the nouns in the following cases is used according to the sense which they convey.

Number

1. A large number of boys were absent on account of bad weather. (Correct)

2. The number of admissions have gradually fallen off. (Use ‘has’)

Similarly in the given sentence we have to use ‘face’ instead of ‘faces’ to make it a grammatically correct sentence.

Hence, the option D is correct.

Ques3. She insists (A) / you stay (B) / until her husband (C) / comes home. (D) / No error (E)

A. She insists

B. you stay

C. until her husband

D. comes home

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

‘You stay’ should be replaced with ‘you on staying’, because ‘insist’ is always followed by preposition ‘on’. For example,

Ex. She will insist on getting up early and playing her radio very loud.

Hence, option B is correct.

Ques4. It took me (A) / almost a hour (B) / to fill the (C) / application form. (D) / No error (E)

A. It took me

B. almost a hour

C. to fill the

D. application form

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

‘Almost a hour’ should be replaced with ‘almost an hour’ because  the first letter ‘h’ of the word ‘hour’ is Pronounced with vowel-sound.

Ex.

Ram is a honest boy. (wrong) (Vowel sound)

Ram is an honest boy. (right) (Vowel sound)

Hence, option B is correct.

Ques5. I asked the salesman (A) / if I could exchange (B) / the faulty camera (C) / with another one. (D) / No error (E)

A. I asked the salesman

B. if I could exchange

C. the faulty camera

D. with another one

E. No error

Answer: Option D

Explanation:

‘Another’ is an indefinite determiner which means an additional person or thing. The use of ‘one’ after it is superfluous.

Hence, option D is correct.

Ques6. By the times (A) / we reached the classroom, (B) / the lecture had (C) / already begun. (D) / No error (E)

A. By the times

B. we reached the classroom,

C. the lecture had

D. already begun.

E. No error

Answer: Option A

Explanation:

In part A, the word ‘times’ must be replaced with ‘time’ as the correct idiom is ‘By the time’ and not ‘By the times’.

By the time indicates the relative time (before and up to the end-point) of one activity as the reference point for viewing the ongoing or completed state of a second activity. (“maybe before but no later than the time”)

Hence, option A is correct.

Ques7. Instead of (A) / to buy books, (B) / I borrow them (C) / from the library. (D) / No error (E)

A. Instead of

B. to buy books,

C. I borrow them

D. from the library

E. No error

Answer: Option A

Explanation:

The preposition ‘instead of’ is generally followed by a gerund. In part B, the infinitive ‘to buy’ hence must be replaced with ‘buying’ to make it a grammatically correct sentence.

Hence, option A is correct.

Ques8. The doctors said that (A) / he was making good progress (B) / and would not (C) / need an operation. (D) / No error (E)

A. The doctors said that

B. he was making good progress

C. and would not

D. need an operation.

E. No error

Answer: Option E

Explanation:

The sentence is absolutely correct and thus has no error in it.

Option E is hence the correct answer.

Ques9. The course is for (A) / anyone who is interested (B) / in learning (C) / about computers. (D) / No error (E)

A. The course is for

B. anyone who is interested

C. in learning

D. about computers.

E. No error

Answer: Option D

Explanation:

In part D, the idiom ‘learning about’ must be replaced with ‘learning’ as it is more appropriate in the context.

‘To learn’ means to gain knowledge, comprehension, or mastery of something through experience or study.

Ex. It took me almost a year to learn French.

‘”To learn about’, while, is an idiom which means ‘to find out about someone or something.’

Ex. What have you learned about Mr. Franklin and his business dealings?

Hence, option D is correct.

Ques10. Poor people (A) / has no money (B) / therefore they cannot afford (C) / proper medical facilities. (D) / No eror. (E)

A. Poor people

B. has no money

C. therefore they cannot afford

D. proper medical facilities

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

In part B, the verb ‘has’ must be replaced with ‘have’ as it has to be in agreement with the number of the subject ‘people’ which is plural.

Hence, option B is correct.

Ques11. A vast number (A) / of people greeted (B) / the film star on his arrival (C) / at the airport. (D) / No error (E)

A. A vast number

B. of people greeted

C. the film star on his arrival

D. at the airport.

E. No error

Answer: Option A

Explanation:

In part A, the adjective ‘vast’ is not appropriate in the context and hence must be replaced with either ‘large’ or ‘great’ to make it a grammatically correct sentence.

Vast means very great in size, number, amount, or quantity and the use of the noun ‘number’ after it is erroneous.

We could have said ‘A vast gathering of people.’, which would also have been correct.

Some examples of other similar faulty constructions:

‘Blunder mistake’, ‘the highest zenith’, ‘like for example’, etc.

Hence, option A is correct.

Ques12. The weather is (A) / much more warmer (B) / than it was (C) / a few days ago. (D) / No error (E)

A. The weather is

B. much more warmer

C. than it was

D. a few days ago.

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

Double comparatives and Superlatives are always avoided. In part B, ‘more’ hence must be omitted to make it a grammatically correct sentence.

Exception: We have in Shakespeare- “It was the most unkindest cut of all.”

Hence, option B is correct.

Ques13. When he found out that (A) / the girl had escaped (B) / he was absolute (C) / irritated and furious. (D) / No error (E)

A. When he found out that

B. the girl had escaped

C. he was absolute

D. irritated and furious.

E. No error

Answer: Option C

Explanation:

In part C, the adjective ‘absolute’ must be replaced with the adverb ‘absolutely’ as it is modifying the adjectives ‘irritated’ and ‘furious’.

Hence, option C is correct.

Ques14. The noise was (A) / so faintly that (B) / one had to strain (C) / one’s earns to hear it. (D) / No error (E)

A. The noise was

B. so faintly that

C. one had to strain

D. one’s earns to hear it.

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

In part B, the adverb ‘faintly’ must be replaced with the adjective ‘faint’ as it is modifying the noun ‘noise’.

Hence, option B is correct.

Ques15. As they watched (A) / the football match (B) / the huge crowd (C) / chant in unison. (D) / No error (E)

A. As they watched

B. the football match

C. the huge crowd

D. chant in unison.

E. No error

Answer: Option D

Explanation:

In part D, the verb ‘chant’ must be replaced with its past form ‘chanted’ to match the tense in the sentence.

Hence, option D is correct.

Ques16. The business loby wanted (A) / he to take over (B) / as the new chairman (C) / of its coveted board. (D) / No error (E)

A. The business loby wanted

B. he to take over

C. as the new chairman

D. of its coveted board.

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

In part B, the pronoun ‘he’ must be replaced with ‘him’ as it is the object of the verb and hence is in accusative case.

Hence, option B is correct.

Ques17. What really agonize them (A) / is the presence of (B) / an unwanted and unscrupulous (C) / member on the panel. (D) / No error (E)

A. What really agonize them

B. is the presence of

C. an unwanted and unscrupulous

D. member on the panel.

E. No error

Answer: Option A

Explanation:

In part A, the verb ‘agonize’ must be replaced with ‘agonizes’ to match the tense of the sentence.

Hence, option A is correct.

Ques18. Asian culture will (A) / sooner or later, (B) / become international norm (C) / for entertainment industry. (D) / No error (E)

A. Asian culture will

B. sooner or later,

C. become international norm

D. for entertainment industry.

E. No error

Answer: Option C

Explanation:

In part C, the indefinite article ‘an’ must be used before the phrase ‘international norm’ as ‘norm’ is a countable noun and is signfying an entity (singularity) in the context.

And as the adjective ‘international’ starts with a vowel sound that of ‘e’, the article ‘an’ must be used before it and not ‘a’.

Hence, option C is correct.

Ques19. People express their expectations (A) / that their leaders should not (B) / restoring to (C) / corrupt practices and nepotism. (D) / No error (E)

A. People express their expectations

B. that their leaders should not

C. restoring to

D. corrupt practices and nepotism

E. No error

Answer: Option C

Explanation:

In part C, ‘restoring’ must be replaced with ‘restore’ as in the active voice, base form of a verb is used after a modal (can, may, should) and not a gerund.

Hence, option C is correct.

Ques20. Taking care of yourself (A) / cannot be (B) / and should not be considered (C) / as a selfish thing. (D) / No error (E)

A. Taking care of yourself

B. cannot be

C. and should not be considered

D. as a selfish thing.

E. No error

Answer: Option B

Explanation:

In this sentence two modals- ‘can’ and ‘should’ are being used and ‘be considered’ is passive form of the verb ‘to consider’ and will be used only once after the modals.

Therefore, In part B, use of ‘be’ right after ‘cannot’ is not required and hence must be removed.

The correct formation will be- “Taking care of yourself cannot and should not be considered as a selfish thing.”

Hence, option B is correct.

Note:

Candidates can start preparation for competitive exam with the help of Common Error Concept and increase their chances to crack the exam. For more details about Common Error Spotting, candidates can visit our website (recruitmentresult.com) regularly or also bookmark our site by pressing Ctrl+D key.

More Related Links

Sentence ImprovementTransformation Of Sentences
Selecting WordsOrdering of Words
Ordering of Sentences

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment