Latest Qualification Jobs

Indian Culture Quiz – Important General Studies MCQs, Practice Test

Indian Culture Quiz

Indian Customs and traditions form an important part of our Indian Culture. Through our behavioural habits and etiquette, one can easily understand our Culture. Given here, Indian Culture Quiz and practice test helps the candidate to know more about cultural heritage of India, dance, festivals and other related information. Important General Studies MCQs regarding the Indian Culture also helps the candidates in improving their general knowledge.

recruitmentresult.com

Frequently asked Indian Culture Questions in various competitive exams are given here on this page. Indian Culture Quiz is the best way of practicing and learning about our customs and traditions. So, candidates who want to know more information about our Indian Culture can start solving these Multiple Choice Questions.

Indian Culture Quiz

Indian Culture MCQ with answers is provided below. Have a look on these Indian Culture Questions and Answers:

Q1) Which of the following Akademis is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India?

(a) National School of Drama

(b) Sangeet Akademi

(c) Sahitya Akademi

(d) Lalit Kala Akademi

Answer: (b) Sangeet Akademi

Q2) Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?

(a) Hyderabad         

(b) Lucknow

(c) Mysore    

(d) Jaipur

Answer: (b) Lucknow

Q3) Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?

(a) Third and Fourth stanza 

(b) The whole song

(c) First and Second stanzav         

(d) Only the first stanza

Answer: (d) Only the first stanza

Q4) In which of the following festivals are boat races a special feature?

(a) Rongali Bihu       

(b) Onam

(c) Pongal     

(d) Navratri

Answer: (b) Onam

Q5) Who put up the most stiff resistance against the British in India?

(a) The Rajputs       

(b) The Marathas

(c) The Moghals       

(d) The Sikhs

Answer: (b) The Marathas

Get Here: List of First in India Women

Q6) The Court language of the Mughals was

(a) Hindiv     

(b) Arabic

(c) Persian    

(d) Urdu

Answer: (c) Persian

Q7) ‘Chauth’ was

(a) Toll tax imposed by shivaji       

(b) A religious tax imposed by Aurangzeb

(c) Land tax levied by Shivaji on neighboring states        

(d) Irrigation tax charged by akbar

Answer: (c) Land tax levied by Shivaji on neighboring states

Q8) The cultivation of crops in regions with an annual rainfall of 750mm is called as ____.

(a) Wet Farming      

(b) Intensive Farming

(c) Rain Fed Farming

(d) Dry Land Farming

Answer: (d) Dry Land Farming

Q9) Which of the following was banned by Supreme Court of India in 2014 ?

(a) Kick Boxing        

(b) Malla Yuddam

(c) Kalari Payattu     

(d) Jallikattu

Answer: (d) Jallikattu

Q10) Classical dance ‘Mohiniattam’ belongs to which state ?

(a) Tamilnadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Manipur   

(d) Kerala

Answer: (d) Kerala

Know About: List of Financial Institutions in India

Q11) Losoong is a festival which is celebrated in –

(a) Arunachal Pradesh        

(b) Sikkim

(c) Kerala     

(d) Punjab

Answer: (b) Sikkim

Q12) The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the –

(a) Pallavas   

(b) Chalukyas

(c) Pandyas  

(d) Rashtrakutas

Answer: (b) Chalukyas

Q13) Dollu Kunitha is a folk dance from

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Bihar       

(d) Tamil Naidu

Answer: (a) Karnataka      

Q14) In ……………….state is the Hornbill Festival held every year ?

(a) Mizoram  

(b) Assam

(c) Sikkim     

(d) Nagaland

Answer: (d) Nagaland

Q15) Which among the following was sent by the Greek sovereigns as ambassadors o pataliputra ?

(a) Plato       

(b) Aristotle

(c) Magasthenes      

(d) None of these

Answer: (c) Magasthenes  

Get Here: List of First in India Male

Indian Culture Question in Hindi

प्रश्न 1) चिश्ती सिलसिला एक सूफी सिलसिला है, जो चिश्त कस्बे से शुरू हुआ है। चिश्त कस्बा कहाँ स्थित है?

(a) अफगानिस्तान
(b) तुर्कमेनिस्तान
(c) उज्बेकिस्तान
(d) सऊदी अरब

उत्तर) (a) [अफगानिस्तान]

प्रश्न 2) गुरुमुखी, डोगरी और सिंधी लिपि की उत्पत्ति किस लिपि से हुई है?

(a) ब्राह्मी लिपि
(b) सारदा लिपि
(c) टांकरी लिपि
(d) कुषाण लिपि

उत्तर) (b) [सारदा लिपि]

प्रश्न 3) दादा साहेब फाल्के पुरस्कार की शुरुआत कब हुई?

(a) 1963
(b) 1966
(c) 1969
(d) 1970

उत्तर) (c) [1969]

प्रश्न 4) प्रतिवर्ष हाथी महोत्सव कहाँ मनाया जाता है?

(a) जयपुर
(b) श्रीगंगानगर
(c) जोधपुर
(d) अजमेर

उत्तर) (a) [जयपुर]

प्रश्न 5) तोमर राजपूतों द्वारा बनवाया गया किला राज पिथौरा कहाँ है?

(a) ग्वालियर
(b) आगरा
(c) नई दिल्ली
(d) अगरतला

उत्तर) (a) [नई दिल्ली]

Check Out: List of Highest Mountain Peaks in India

प्रश्न 6) बासव श्री पुरस्कार किस सरकार द्वारा दिया जाता है?

(a) गुजरात
(b) आंध्र प्रदेश
(c) महाराष्ट्र
(d) कर्नाटक

उत्तर) (d) [कर्नाटक]

प्रश्न 7) भगत आंदोलन निम्नलिखित में किस जनजाति से संबंधित है?

(a) बिरहोर
(b) भील
(c) संथाल
(d) कोल

उत्तर) (b) भील

प्रश्न 8) नृत्य रूप लटा पद किस नृत्य से संबंधित है?

(a) कुचिपुड़ी
(b) कत्थक
(c) भटनाट्यम
(d) ओडिसी

उत्तर) (c) भटनाट्यम

प्रश्न 9) हर साल रमज़ान पिछली साल से _____ होता है:-

(a) 11 दिन पहले
(b) 11 दिन बाद
(c) 17 दिन पहले
(d) 17 दिन बाद

उत्तर) (a) 11 दिन पहले

प्रश्न 10) प्राचीन भीमा देवी मंदिर किस प्रदेश में है?

(a) पंजाब
(b) हरयाणा
(c) उत्तर प्रदेश
(d) बिहार

उत्तर) (b) हरयाणा

Get Here: List of Major Ports in India

प्रश्न 11) जापानी कला “इकेबाना” किससे संबंधित है?

(a) फूलों से सजावट
(b) दीवार चित्रकला
(c) मूर्तियां
(d) इनमें से कोई नहीं

उत्तर) (a) फूलों से सजावट

प्रश्न 12) केंद्रीय भारतीय भाषा संस्थान कहाँ स्थित है?

(a) बेंगलुरु
(b) मैसूर
(c) मुम्बई
(d) दिल्ली

उत्तर) (b) मैसूर

प्रश्न 13) तिब्बती बौध्द धर्म में चेंरेज़िग शब्द किससे संबंधित है?

(a) अवलोकितेश्वर
(b) मैत्रेय
(c) महस्तमप्राप्त
(d) गौतम बुद्ध

उत्तर) (a) अवलोकितेश्वर

प्रश्न 14) साहित्य अकादमी पुरस्कार कितनी भाषाओं के लेखकों को दिया जाता है?

(a) 12
(b) 24
(c) 22
(d) 26

उत्तर) (b) 24

Read About: Languages of India

प्रश्न 15) संस्कृत वर्णमाला में कितने अक्षर हैं?

(a) 36
(b) 48
(c) 54
(d) 62

उत्तर) (c) 54

Complete details regarding our Indian Culture are well depicted on this page by the team members of recruitmentresult.com in the form of Indian Culture Quiz. So, contenders preparing for any competitive exam that included GK section must have a look on these questions and answers.

Something That You Should Put an Eye On

Online Quiz for Competitive ExamsBoundaries Of India 
List of Important Temples in IndiaList of International Airports in India
ग्रहों के नाम याद करने की ट्रिकList of Important Days
Geographical Regions Of IndiaHimalayan Rivers
Neighbouring Countries of India ListList of Nobel Prize Winners from India

Filed in: online quiz, Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© 0261 Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card. All rights reserved.