Latest Qualification Jobs

Surds and Indices Questions | Important Formulas – SSC/CAT/Bank Exams

Surds and Indices Questions

Surds and Indices is consider as one of the important topics whose questions are almost asked in all competitive exams such as SSC/CAT/Bank and various other examinations. Here, we are providing Surds and Indices Questions and Answers, so that contenders facing any problem in this topic can clear out the concept from here. But before solving the questions, you need to read all the Important Formulas of Surds and Indices.

recruitmentresult.com

Surds and Indices Important Formulas:

Laws of Indices:

Surds:

Let a be rational number and n be a positive integer such that

Then, is called a surd of order n.

Laws of Surds:

Expressing a number in radical form:

Get Here: Surds And Indices Tricks

Surds and Indices Questions

Question 1) Given that 100.48 = x, 100.70 = y and xz = y2, then the value of z is close to:

(a) 1.45

(b) 1.88

(c) 2.9

(d) 3.7

Answer 1) (c) 2.9

Explanation:

Question 2) If 3(x – y) = 27 and 3(x + y) = 243, then x is equal to:

(a) 0

(b) 2

(c) 4

(d) 6

Answer 2) (c) 4

Explanation:

Question 3) The value of [(10)150 ÷ (10)146]

(a) 1000

(b) 10000

(c) 100000

(d) 106

Answer 3) (c) 100000

Explanation:

Question 4)

(a) 0

(b) 1

(c) xa – b – c

(d) None of these

Answer 4) (b) 1

Explanation:

Solve Out: Time And Distance Questions

Question 5) (0.04)-1.5 = ?

(a) 25

(b) 125

(c) 250

(d) 625

Answer 5) (b) 125

Explanation:

Question 6)

(a) 0

(b) 1/2

(c) 1

(d) am + n

Answer 6) (c) 1

Explanation:

Question 7)

(a) xabc

(b) 1

(c) xab + bc + ca

(d) xa + b + c

Answer 7) (b) 1

Explanation:

Question 8)

(a) 1

(b) 2

(c) 5

(d) 4

Answer 8) (b) 2

Explanation:

Get Here: Problem on HCF and LCM

Question 9)  (17)3.5 x (17)? = 178

(a) 2.29

(b) 2.75

(c) 4.25

(d) 4.5

Answer 9) (d) 4.5

Explanation:

Question 10) 

(a) 1/2

(b) 1

(c) 2

(d) 7/2

Answer 10) (c) 2

Explanation:

Question 11)  If 5a = 3125, then the value of 5(a – 3) is:

(a) 25

(b) 125

(c) 625

(d) 1625

Answer 11) (a) 25

Explanation:

5a = 3125

5a = 55

 a = 5.

 5(a – 3) = 5(5 – 3) = 52 = 25.

Question 12)  (256)0.16 x (256)0.09 = ?

(a) 4

(b) 16

(c) 64

(d) 256.25

Answer 12) (a) 4

Explanation:

Know Here: How to Prepare Maths for Competitive Exams

Question 13)  (25)7.5 x (5)2.5 ÷ (125)1.5 = 5?

(a) 8.5

(b) 13

(c) 16

(d) 17.5

Answer 13) (b) 13

Explanation:

Question 14) 

(a) 1

(b) 2

(c) 9

(d) 3n

Answer 14) (c) 9

Explanation:

Question 15) If m and n are whole numbers such that mn = 121, the value of (m – 1)n + 1 is:

(a) 1

(b) 10

(c) 121

(d) 1000

Answer 15) (d) 1000

Explanation:

We know that 112 = 121.

Putting m = 11 and n = 2, we get:

(m – 1) n + 1 = (11 – 1)(2 + 1) = 103 = 1000.

Question 16)

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 8

Answer 16) (a) 4

Explanation:

53/2 * 53 ÷ 5-3/2 = 5a+2
53/2 + 3 + 3/2 = 5a+2
3/2 + 3 + 3/2 = a+2
a+2=6; a=4

Also Check Out: List Of Important Maths Formulas

Question 17)

(a) 2

(b) 4

(c) 2 1/2

(d) 8

Answer 17) (c) 2 1/2

Explanation:

Question 18) (1/216)-2/3 ÷ (1/27)-4/3 = ?

(a) 3/4

(b) 2/3

(c) 4/9

(d) 1/8

Answer 18) (c) 4/9

Explanation:

(1/216)-2/3 ÷ (1/27)-4/3

= 2162/3 ÷ 274/3

= (63)2/3 ÷ (33)4/3 = 4/9

Question 19) The value of (32/243)-4/5 is:

(a) 4/9

(b) 9/4

(c) 16/81

(d) 81/16

Answer 19) (d) 81/16

Explanation:

(32/243)-4/5 = (243/32)4/5 = [(3/2)5]4/5 = 81/16

Must Check: Aptitude Questions & Answers

Question 20)

(a) x2/y

(b) x3/y2

(c) x6/y3

(d) xy

Answer 20) (d) xy

Explanation:

We the team members of recruitmentresult.com hopes that Surds and Indices Questions provided above is helpful for you while preparing for this topic. Stay in touch with us for more similar updates.

Something That You Should Put An Eye On

Trigonometry Short TricksMensuration Maths Tricks
Time And Distance Tricks Compound Interest Shortcut Tricks 
Simple Interest Tricks Time And Work Trick
Profit and Loss Short TricksPercentage Shortcut Tricks

Filed in: Question & Answers

Leave a Reply

Submit Comment

© 4080 Recruitment, Syllabus, Result, Admit Card. All rights reserved.